[ελληνικά] Διεκδικούμε δίκαιη και διαφανή δίκη βάσει του τεκμηρίου αθωότητας, για τους 6 κατηγορούμενους για εμπρησμό

# FreeTheMoria6 – Μετά τη πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας: Διεκδικούμε δίκαιη και διαφανή δίκη βάσει του τεκμηρίου αθωότητας, για τους 6 κατηγορούμενους για εμπρησμό !

Στις 11 Ιουνίου 2021, στο δικαστήριο της Χίου θα διεξαχθεί η δίκη τεσσάρων από τους έξι έφηβους μετανάστες που κατηγορούνται ότι έκαψαν το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ) της Μόριας στη Λέσβο. Από τη στιγμή της σύλληψής τους και πριν λάβει χώρα οποιαδήποτε νομική διαδικασία, είχαν παρουσιαστεί στο κοινό ως ένοχοι. Οι δύο ανήλικοι, επίσης κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν ήδη σε ποινή φυλάκισης τον Μάρτιο, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σε μία δίκη γεμάτη παρατυπίες.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία ότι το δικαίωμά των κατηγορουμένων, για δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας, δεν είναι εγγυημένο και ότι αντ’ αυτού γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους 6 της Μόριας και ενάντια στο δολοφονικό ευρωπαϊκό συνοριακό καθεστώτος

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, το διαβόητο ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου κάηκε, μια μέρα που έπνεαν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Οι εκτεταμένες και μεγάλης διάρκειας πυρκαγιές, που μεταδόθηκαν σχεδόν απευθείας από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έφεραν και πάλι στο διεθνές προσκήνιο την συνεχιζόμενη πολιτική της αποτροπής της μετανάστευσης μέσω απάνθρωπων μεθόδων, που επικρατεί στο Αιγαίο. (Υποσημείωση 1)

Το ελληνικό κράτος, αντί να δει την πυρκαγιά ως αναπόφευκτη καταστροφή της -επικίνδυνης για τη ζωή- δομής στρατοπέδου, συνέλαβε έξι νεαρούς Αφγανούς μετανάστες και τους παρουσίασε ως ένοχους και μοναδικούς υπαίτιους της πυρκαγιάς, προσπαθώντας να αποσιωπήσει κάθε περαιτέρω δημόσια συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο στρατόπεδο και τις πολιτικές ευθύνες του. Οι πυρκαγιές έγιναν σε μια στιγμή που ο αριθμός των ανθρώπων που ζούσαν στο στρατόπεδο είχε φτάσει τους 12.000, οι περιορισμοί κίνησης των μεταναστών ήταν σε ισχύ για σχεδόν έξι μήνες και ένας αυξανόμενος φόβος για το Covid-19 εξαπλώνοντας μέσα στο ΚΥΤ. Μία εβδομάδα πριν από τη φωτιά, το πρώτο άτομο είχε βρεθεί θετικό στον Covid-19. Αντί τα θετικά, στον covid-19, άτομα αν μεταφέρονται εκτός ΚΥΤ και να βελτιωθούν τις συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι σε αυτό, η κυβέρνηση σχεδίαζε να σφραγίσει εντελώς ολόκληρο το ΚΥΤ με έναν διπλό φράχτη υψηλής ασφάλειας του NATO ενώ κατέστελλε βίαια οποιαδήποτε διαμαρτυρία. (Υποσημείωση 2)

Οι αρχές όχι μόνο αρνούνται κάθε ευθύνη, αλλά μπορεί κανείς να υποθέσει πως οι κατηγορούμενοι δεν θα τύχουν μιας δίκαιης δίκης. Καθώς από τη στιγμή της σύλληψης τους, παρουσιάστηκαν από τις αρχές ως ένοχοι. Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε – μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά – ότι “το στρατόπεδο πυρπολήθηκε από έξι Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν συλληφθεί” παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμά τους σε δίκαιη δίκη υπό το τεκμήριο αθωότητας . Πέντε από τους έξι κατηγορούμενους ήταν ανήλικοι όταν συνελήφθησαν, αλλά μόνο δύο από αυτούς αναγνωρίστηκαν ως τέτοιοι από το ελληνικό κράτος και αντιμετωπίστηκαν σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα ανηλίκων.

Οι αρχικές ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν στη δίκη των δύο αναγνωρισμένων ανηλίκων, τον Μάρτιο του 2021. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι δύο ανήλικοι έμειναν προφυλακισμένοι για σχεδόν έξι μήνες, τη νόμιμη μέγιστη περίοδο για τους ανηλίκους και, κατά συνέπεια, θα έπρεπε αφεθούν ελεύθεροι σύντομα. Σε μια βιαστικά συγκληθείσα δίκη που παραβίασε βασικούς δικαστικούς κανόνες απονομής δικαιοσύνης (υποσημείωση 3), κρίθηκαν ένοχοι παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση πέντε ετών.

Η περίπτωση των 6 της Μόριας δεν είναι η πρώτη που οι μετανάστες συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν αυθαίρετα στην Ελλάδα (βλ.Moria 35). Αυτή η πρακτική αποτελεί, καιρό τώρα, μέρος του απάνθρωπου καθεστώτος της ΕΕ στα σύνορα. Ωστόσο, στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, η ποινικοποίηση της μετανάστευσης έχει φτάσει σε νέο επίπεδο, όπως και οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από τις αρχές.

Διεκδικούμε δίκαιη και διαφανή δίκη στις 11 Ιουνίου!

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους 6 της Μόριας και ενάντια στο δολοφονικό ευρωπαϊκό συνοριακό καθεστώτος

Καλούμε την ΕΕ και το ελληνικό κράτος να αναλάβουν την ευθύνη για τα απάνθρωπα κέντρα κράτησης μεταναστών που σκοπίμως δημιούργησαν και για τα ανθρώπινα δεινά που προκλήθηκαν από αυτά!
– Σταματήστε τον περιορισμό των ανθρώπων στα όρια της ΕΕ!
– Τερματίστε το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας!
– Όχι άλλες «Μόριες»
– Ελευθερία στους 6 της Μόριας!

++ Υπογράψτε την παραπάνω δήλωση, κοινοποιηστε τις πληροφορίες, οργανώστε δράσεις αλληλεγγύης κάτω από το hashtag # FreeTheMoria6 ++

Όλες οι ομάδες αλληλεγγύης που θέλουν να υπογράψουν,μπορούν να στείλουν e-mail το αργότερο στις 5 Ιουνίου 2021 στο freethemoria6@riseup.net

Υποσημειώσεις
(1) Πριν από αυτή τη φωτιά προηγήθηκαν πολλές άλλες μικρότερες μέσα στα χρόνια λειτουργίας του ΚΥΤ, π.χ. από ελαττωματικά καλώδια ή κατά το μαγείρεμα. Κάποιες από αυτές στοίχισαν τη ζωή δύο Κούρδων μεταναστών τον Νοέμβριο του 2016, του Faride Tajik το Σεπτέμβριο του 2019, και ενός 6χρονου κοριτσιού το Μάρτιο του 2020. Κανένας κρατικός φορέας, κυβερνητικός οργανισμός ή αξιωματούχος της διοίκησης του ΚΥΤ δεν έχει θεωρηθεί υπεύθυνος για αυτές τις πυρκαγιές που προέκυψαν από τον υπερπληθυσμό και την επικίνδυνη για τη ζωή δομή του ΚΥΤ μέχρι σήμερα.

(2) Από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κυκλοφορία στο ΚΥΤ, υπήρχαν συνεχής διαμαρτυρίες: ενάντια στην έλλειψη υποδομών δημόσιας υγείας, απεργίες πείνας ενάντια σε αυθαίρετες κρατήσεις, διαδηλώσεις που ακολουθήσαν τα ξεσπάσματα βίας που προκάλεσαν θανάτους. Η αστυνομία απάντησε εμποδίζοντας την επικοινωνία του καταυλισμού με τον έξω κόσμο, απειλώντας τους ύποπτους για τη διοργάνωση διαμαρτυριών με συλλήψεις, μερικές φορές χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Η απάντηση στη πυρκαγιά της Μόριας δεν ήταν διαφορετική. Το ελληνικό κράτος κήρυξε τη Μυτιλήνη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έστειλε ΜΑΤ από την Αθήνα στη Λέσβο και χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον μεταναστών που είχαν χάσει όλα τα υπάρχοντά τους στη φωτιά και ήταν διάσπαρτοι στο δρόμο, κατασκηνώνοντας στις άκρες του δρόμου. Η αστυνομία απέτυχε επίσης να προστατεύσει τους ανθρώπους όταν τους επιτίθονταν ένοπλες ακροδεξιές ομάδες.

(3) Για παράδειγμα, ο μάρτυρας κατηγορίας, η κατάθεση του οποίου είχε οδηγήσει στην προφυλάκιση τους κατηγορούμενους, δεν εμφανίστηκε στη δίκη και σύμφωνα με τις αρχές, δεν μπορούσε να εντοπιστεί. Ωστόσο, η εισαγγελία επέτρεψε την ανάγνωση της γραπτή δήλωσή του μάρτυρα, παρά την αντίρρηση των δικηγόρων ότι αυτό παραβίασε το δικαίωμα των εναγόμενων να εξετάσουν κάθε μάρτυρα εναντίον τους, ένα θεμελιώδες δικαίωμα που επιβεβαιώνεται από την ΕΣΔΑ ( Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).